Cum este la o sesiune de silent coaching de grup #SchimbăFoaia®?

Silent coaching-ul este o practică mai rar întâlnită în profesia în care activez. Iar ca metodă de lucru în grup nu știu dacă în România există în sistem open (cursuri deschise publicului larg). Cu siguranță, însă, nu în formatul sesiunilor de învățare prin coaching #SchimbăFoaia®!

În primii ani de formare în professional coaching și programare neuro-lingvistică am avut șansa să experimentez silent coaching-ul atât din perspectiva ghidului (coach), cât și a clientului (coachee). Iar pentru asta îi sunt recunoscătoare în mod deosebit lui Peter Schutz, unul dintre mentorii de la care am învățat enorm, în special despre importanța tăcerii! Cum să o oferim și să valorificăm that awkward silence (momentul acela de liniște incomodă) ca pe un timp de respiro, de oferit spațiu, de procesat gânduri, de simțit emoții și de exersat atitudinea “nu știu”, atât de utilă în învățare!

Ce este de fapt silent coaching?

Dacă într-un proces de coaching clasic, întrebările ghidului se succed ținând seama și de răspunsurilor anterioare ale clientului, în silent coaching primează reacțiile lui nonverbale.

Ghidul adresează clientului întrebări-cadru, iar acesta caută răspunsul fără să se exprime în cuvinte.

Partea bună este că în acest mod clientul își concentrează atenția pe sensul întrebării pentru sine și nu pe articularea unui răspuns logic sau justificator pentru auditoriu, care dă bine sau este anticipat de grup (supra-adaptare).

Primele sesiuni de silent coaching le-am ținut în 2016, în ziua de learning din tabăra de vară a Universității Alternative – CAMP UAu. Am scris mai multe despre ea aici. Încă de atunci, participanților li s-a părut o experiență extrem de valoroasă! Dovadă că în loc de o sesiune, a fost nevoie să țin două, în ciuda programului foarte variat de activități al taberei!

De anul acesta, am decis să introduc sesiunile de silent coaching de grup în întâlnirile noastre de învățare! Vedeți aici întregul program până în luna mai.


De ce silent coaching?

  • Sesiunea de silent coaching de grup #SchimbăFoaia® este o experiență nonverbală de self-awareness și eliminarea stresului prin proces de coaching ghidat.
  • În loc de cuvinte, lucrăm cu tehnici de vizualizare, piese de construit, simboluri și storytelling.
  • Scopul sesiunii este de a oferi participanților cadrul sigur în care să elibereze cu sens surplusul informațional și emoțional, făcând astfel loc experiențelor noi de la cursul din a doua parte a lunii.

În silent coaching, lipsa cuvintelor nu înseamnă absență, ci prezență activă!

Principiul este unul simplu, împrumutat din practica yoga: inspir 4 măsuri, expir 6. Adică scot afară mai mult decât introduc, pentru că astfel voi face loc și pentru ceva nou – mai bun, mai plăcut, mai util.


Cum a fost la sesiunea din 6 februarie pe tema relațiilor?

“A fost fun”, spune unul dintre participanți. “Mi-au plăcut exercițiile mentale. Mi se pare că stimulează creativitatea și cred că deschid noi perspective pentru viitoarele analize personale.”

Clienții și-au găsit răspunsurile fără să le îmbrace în cuvinte alese. Le-au exprimat liber, în modul cu care rezonează cel mai mult (scris, desen, piese de construit), fiind atenți la stările pe care fiecare răspuns interior le generează.

Au reușit să fie prezenți trup și suflet. Să se țină departe zgomote și să vadă ce le este cu adevărat esențial, plăcut, necesar, util.

Au înțeles cum să fie singuri în mijlocul grupului și cum să-și exprime tensiunile fără să-i încarce pe ceilalți. Cum să le ofere timp celor din jur, ca observatori, fără să preia din grijile lor.

Au mai aflat cât de important este să se asculte doar pe ei. Și cât de greu este uneori să-și răspundă la întrebări (aparent) simple, cum ar fi: ce știu să fac bine?

Și-au dat seama cât de incomodă poate fi la început liniștea și cum să folosească momentele de tăcere pentru a observa zbuciumul interior în care se află.

Cum să desfacă obiceiuri nesănătoase, planuri ambițioase sau probleme apăsătoare în bucăți de informație digerabile și acționabile.

Au văzut cum un gând căruia îi dau prea multă atenție își poate pierde importanța pe măsură ce-și răspund la întrebări tot mai detaliate despre el. Și cum aparent cele mai nesemnificative răspunsuri le pot schimba total obiectivul propus inițial!


Cum arată o astfel de experiență de învățare?

Sesiunea de lucru de două ore și jumătate este împărțită în trei etape:

  1. introducere (grounding)
  2. procesul de silent coaching efectiv (opening)
  3. unul sau mai multe exerciții cu ajutorul cărora participanții integrează informațiile și stările prin care au trecut în timpul procesului (closure)

Lucrăm în grupuri mici, de maximum 8 persoane. Iar după sesiunea de silent coaching facem loc facilitării in momentum, așa cum obișnuim și la workshop-urile laterale #EgoismulPozitiv®.

Adică la un moment dat “arunc pe geam” conținutul agendei de lucru și întreb participanții: de ce anume aveți nevoie acum? Apoi aleg exercițiile care răspund nevoii lor, fiecare urmat de debriefing în grup și 1:1 pentru ca ei să obțină acel closure de care scriam mai sus. Sau echilibru în dezechilibru, cum a spus una dintre cursante.

Așadar, la o astfel de sesiune de învățare nu numai că găsiți idei noi, dar le și integrați în spațiul nou creat! Adică le asimilați cu sens, într-un mod sănătos și în armonie cu eul vostru, cu valorile și misiunea lui!


Alte păreri?

“Venise timpul să fac spațiu pentru ceva nou și mai bun; ca o curățenie de primăvară, am scuturat praful și am golit etajerele pentru straie noi, mai pe măsură. Mulțumesc pentru o modă nouă!”

“Un workshop, un curs, o întâlnire de coaching cu Noëla sunt o gură de aer proaspăt. Chiar dacă nu conștientizezi că ai nevoie de acea întâlnire, la final descoperi că era fix ce-ți trebuia în momentul respectiv.

“Simt că timpul petrecut în această sesiune a fost o investiție în mine și că trebuie să ne acordăm mai des timp de calitate pentru noi. Timp în care să ne oprim și să reflectăm la ce ne dorim. Sunt mulțumită? Asta vreau să fac? Îmi aduce fericire sau stres în plus?”

“Mi-a plăcut foarte mult! Simt că plec cu mai multă claritate, inclusiv referitor la următorul pas pe care trebuie să-l fac pentru proiectul personal. Mulțumesc!”

“Îți mulțumesc mult că ești și dai toată energia asta de bine. Cu toate că ne cunoaștem de puțin timp, simt că mă pot conecta cu tine foarte profund – like an old wise soul meeting. Mă ajută discuțiile cu tine și îmi așază furtunile interioare.”

***

Următoarea sesiune de group silent coaching #SchimbăFoaia® este pe 6 martie, iar tema este CONFLICTUL. Detalii aici.

_________

Relațiile, conflictul, timpul și creativitatea sunt cele patru teme de bază pe care le lucrăm cu noi înșine pentru dezvoltarea abilităților de SELF-Leadership. Pe acestea le explorăm pe larg la workshop-urile laterale #EgoismulPozitiv®. Anul acesta, fiecare workshop tematic este precedat de o sesiune de silent coaching de grup #SchimbăFoaia®.

Cine poate participa? Orice tânăr pus pe treabă, profesionist cu gânduri antreprenoriale, manager de oameni sau proiecte, meșteșugar competitiv, părinte grijuliu sau freelancer în pană de idei!

Descoperă aici întregul program!

***

📜 Vă reamintesc că din respect pentru calitatea conținutului și timpul de învățare al participanților, la sesiunile de învățare împreună locurile sunt limitate.
🍀 Rezervarea se face după principiul “primul venit, primul înscris”
☀️ Rezervarea locului se face pe email >>> hello.noelaz@gmail.com