Efectul Dunning-Kruger și gândirea Meta prin coaching

În 1999 absolveam liceul. Tot în același an se lansa în cinematografe Matrix, un film revoluționar care explica în mod radical publicului larg noțiuni complexe precum autosugestie, liber arbitru, matrice de gândire sau comportament programat.

1999 este și anul în care psihologii descopereau efectul Dunning-Kruger, o predispoziție cognitivă prin care oamenii cu abilități slabe suferă de iluzia superiorității, evaluându-se ca fiind mai competenți decât sunt de fapt.

Acest lucru se întâmplă deoarece având abilități cognitive reduse nu-și pot recunoaște incompetența din lipsa capacității de a se vedea și evalua de la un nivel superior celui în care se află (meta-cogniție). Practic, este un cerc vicios din care aparent nu poți ieși pentru că ești… limitat de propria limitare.

Mai mult, când o astfel de situație apare în cazul supra-specializării (în profesie de exemplu), ajungem să ne atribuim eronat superioritatea din acel domeniu și în alte arii. Ceea ce poartă denumirea de efect de halou (the halo effect).

Cu toții trecem prin astfel de plafonări mentale, face parte din procesul nostru evolutiv. Dar, ca la orice problemă, soluții există!

Pe lângă ideile din acest video, mai amintesc și recomand dezvoltarea de sine prin coaching, unde lucrăm cu noi înșine de la nivel META, specific și 100% practic pentru:

1. creșterea înțelegerii de sine (self-awareness)
2. descoperirea propriilor tipare de comportament acolo unde pare doar mâna destinului (taking ownership)
3. eliberarea de sub tiparele de limbaj hipnotice (self-manipulation)
4. dezvoltarea abilității de gândire meta (self-coaching)

Pentru întrebări sau detalii despre programul de high-potential coaching #SchimbăFoaia îmi puteți scrie oricând pe adresa hello.noelaz@gmail.com. Ca și până acum, prima sesiune este FREE!

***

Citește despre cum să te limitezi cu succes de unul singur.

Află despre inițiativa Coaching-ul salvează vieți pentru #MagicHome și donează alături de mine învățând și făcând!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

81  +    =  83