Iubirea de sine este un verb. Interviu pentru Beauty of Life

În vara anului 2021, Ana Mușat de la Beauty of Life mi-a dat întâlnire pentru o filmare pentru blogul ei pe tema egoismului pozitiv. Am ales parcul Herăstrau din București ca spațiu de discuții, un loc verde și plin de energie pentru un subiect atât de important: iubirea de sine în acțiune!

De altfel, parcul Herăstrău este unul dintre multele locuri în aer liber în care oamenii, clienți de coaching sau participanți la training-uri, se simt bine să reflecteze și să se exprime, departe de agitația orașului, monotonia sălilor de meeting sau strânsoarea propriilor birouri.

Cu Ana mai abordasem egoismul pozitiv și cu alte ocazii, spre exemplu în articolul ei despre cum să spui nu sau cel despre burnout în care am pornit chiar de la ideile desprinse din atelierul #EgoismulPozitiv – “Cum să spui NU în relații” despre care puteți citi pe blog.

Discuția noastră de o oră despre iubirea de sine în practică s-a transformat într-un articol complex pe care îl puteți găsi pe blogul Beauty of Life, iar aici interviul complet în varianta video.

_____

Bonus al interviului a fost o sesiune de auto-cunoaștere folosind modelul S.C.O.R.E. din NLP (domeniul programării neuro-lingvistice) al lui Robert Dilts & Todd Epstein. L-am aplicat cu Ana în varianta sa întrupată/ embodied – dancing S.C.O.R.E.

Modelul dancing S.C.O.R.E. face ca hârtia și pixul să fie înlocuite cu mișcarea. Astfel, reflecția personală pe baza întrebărilor specifice este însoțită de mișcare în fiecare element – simptom, cauză, resurse, obiectiv, efecte. În acest caz, cele 5 elemente ale procesului sunt marcate pe foi, așezate pe podea, de unde și numele formatului (Dancing S.C.O.R.E.), datorită senzației de flux dată de trecerea noastră, ca într-un dans, de la o etapă la alta, în reflecție.

(credit foto – beautyoflife.ro)

Judith DeLozier, pionier în aplicarea NLP în dezvoltarea abilităților interculturale, a dezvoltat Dancing S.C.O.R.E. pornind de la modelul creat de Dilts și Epstein. Ca promotor al explorării prin mișcare, DeLozier a fost inspirată în dezvoltarea noului model de experiența ei în balet și dans congolez.

Click mai jos pentru un demo de 30 de secunde despre aplicarea modelului dancing S.C.O.R.E. într-o sesiune de coaching de o oră.

Tips & Tricks:

  • Fii specific! Întrebările generale atrag răspunsuri generale.
  • Stabilește-ți obiective subiective! Care au puls! Altfel planifici doar în teorie.
  • Nu răspunsurile ne pun în mișcare, ci ce facem cu ele! O jumătate de pas timid, dar făcut, e mai mult decât unul îndrăzneț numai pe hârtie.
  • Când te simți copleșit de conținut, pune informația într-o structură nouă! Experimentează și încrede-te în proces!
  • Fii curios despre cum anume faci ceea ce faci bine. Sărbătorește și dă și altora mai departe!
  • Fii prezent! Oferă-ți timp de conectare la propria ta natură!