De mâine…

Mâine este acel timp misterios în care toate problemele dispar, viața este roz și noi ne transformăm din sirene în unicorni.

Ne place să rulăm pe pilot automat acest “de mâine…”. Să-l auzim la noi sau să-l vedem la alții. De multe ori ni se ascunde în corp. În statul pe loc. În gândurile multe și dese. În cap e mai gălăgie, parcă intenționat în opoziție cu lentoarea corpului. Ca și cum viața ar fi ceva care trece prin noi și nu invers.

De mâine o să fac și o să dreg. Mâine voi. Sau nu voi. De mâine o să. Mâine. Dar neapărat de mâine!

Japonezii nu știu ce este mâine. Ei nu-l exprimă ca restul lumii. Pentru ei, mâine este astăzi. Astăzi fac, dreg. Mâine fac, dreg. Gramatica limbii japoneze s-a dezis de viitor. Viitorul este azi. Există o singură formă verbală pentru două timpuri care se comprimă. Spațiul de manevră devine astfel inexistent. În Japonia n-avem nicio șansă să ne asumăm acțiunea în viitor, fără responsabilitatea prezentului.

Mâine (o să) mă apuc să fac mișcare! Temporal, senzația lui “mâine” este fracțiunea de secundă imediat următoare celei în care ai terminat de spus propoziția. Și totuși, timpul tău interior începe să se dilate. Fracțiunea devine o facțiune. O împotrivire între paranteze, inconștientă sau din contră, bine argumentată. Pentru că în fracțiunea de secundă ai simțit ceva mic, mic de tot. O emoție mititcă pe care nu o cunoști prea bine și care, cu acceptul tău tacit, te are la degetul mic. Nu pentru că are interese rele, ci pentru că vrea să te țină bine și are o logică imbatabilă: orice, dar de mâine!


Astăzi este sfârșitul lui de mâine. 

Când îți dă cu virgulă, pune punct. Aplică imediat regula celor 5 secunde. Poate ai gândit-o deja, dar ai nevoie de confirmare. Un rețetar.

“7 pași corecți prin care devii mai eficient(ă) cu timpul tău”

“3 moduri secrete de a evita relațiile toxice cu cei din jur”

“5 atitudini personale prin care gestionezi cu succes conflictele la birou”

“4 locuri incredibile care te ajută să-ți descoperi creativitatea”

Astea sunt utopii în lipsa unui model propriu de comparat. E ca tratamentul după ureche. Fără analize și cauzele simptomelor, cum să iei antibiotic iar tu să ai nevoie doar de o vitamina C?


DE MÂINE există doar în minte, ACUM se află în acțiuni.

“- Sună bine în teorie. La practică stau mai prost.

– Da? Hai să facem un exercițiu!

– Acum?”

Dialogul de mai sus apare inevitabil în orice sesiune de lucru în grup #EgoismulPozitiv® (Positively SELFish). Acum? Da, acum. Păi…. de ce? 

Am uitat să facem fără să ne căutăm explicații sau justificări. Și mai ales frici. Frica să nu. Frica de poate că. Frica de azi. Mâine e tărâmul acela magic în care sălășluiesc 99% din productivitatea, motivația și rezultatele noastre. Așa că de mâine…

Am uitat să fim doing beings. Ne place să fim thinking beings. Oameni care știu. Știu bine ce au de făcut. Își fac mereu planuri. Au agende pline de texte, liste care așteaptă să fie bifate. Au ajuns și ele să ne aștepte. Pentru că știu că de mâine…

Oare când am ajuns doar să gândim, fără să ne mai simțim? Pe noi înșine. Mâinile făcând, picioarele mergând, gura vorbind, ochii văzând, urechile auzind, corpul ajungând. Undeva. Numai să ajungă! Done is better than perfect.

Pur și simplu să facem. Întrebarea nu este de ce, ci pentru ce! Astfel nu am mai căuta motive să nu o facem, ci am găsi toate motivele să o facem!

Ne uităm cu patimă în ecrane, reviste și-n ochii celor din jur căutând validare. Gata? E timpul?

În sinea noastră vrem oglinzi negre, întoarse, în care noi să fim judecătorii, nu imaginea reflectată. Oglinzi prin care să controlăm. Mai ales pe ceilalți. Și ziua de mâine.

Existăm pe pilot automat, deși vrem să simțim că trăim! Iar pentru asta gândim. Mult și bine! Gândim că de mâine... Azi gândim! De mâine facem!

– Când vrei să faci prima mișcare? Azi sau mâine?

Dacă mâine e prima ta opțiune de răspuns înseamnă că nu ai așa mare nevoie să te miști. Sau a te ține ocupat pentru mâine e mai interesant decât a te elibera astăzi.


Spuneam mai sus de rețete. Iată câteva versuri în care să ne oglindim găsindu-ne mobilizarea ca până mâine să începem azi!

“Trecutul şi prezentul mă definesc ca român
chiar dacă sunt atipic în felu’ în care o spun
N-o zice numele, o zic actele
şi mai nou aş vrea s-o zică faptele”

Subcarpați – Balada românului

“Dacă crezi că e momentul…
Dacă crezi că e momentul să se facă antrenamentul
Pune-ți hainele de plastic…
Pune-ți hainele de plastic, leagă-ți părul c-un elastic
Bagă sunetul mai tare…
Bagă sunetul mai tare, caută lume care sare
Studiază tot terenul…
Studiază tot terenul, ia în piept tot oxigenul…”

Vița de vie – Sunetul mai tare

“Idealist un pic tras de păr
Dacă nu pierd controlul, nu am control”

Frații Grime – CTRL

“Nu lăsa pe mâine ce poți face azi
Viața are haz, nu fac vre-un naz
Dar fiecare zi e un alt macaz
Și alegerile noastre mă țin treaz”

Deliric & Silent Strike – Mâine ft.EM

* sursa foto interior – independent.co.uk