The Mirroring Effect – workshop de SELF-awareness în cadrul comunității Business Club

Dacă nu ați aflat încă despre Business Club, vă invit să aruncați un ochi pe site-ul lor. I-am descoperit anul trecut când m-a sunat Mădălina (responsabila de proiect) să mă întrebe daca aș vrea să fiu parte din programul Good To Go, prima academie națională de startup-uri pentru studenți din România. Contribuția mea urma să fie un workshop de gândire laterală pe tema creativității. Zis și făcut. Cum a fost, aflați de aici.

Membrii comunității Business Club au aspirații antreprenoriale, sunt oameni la început de drum pentru care cuvinte ca misiune, valori, leadership, inovație, viziune strategică sau autonomie personală fac parte din vocabularul recurent. Ați crede că acești tineri frumoși și liberi au deja viitorul la picioare. Într-un fel, poate așa este. Dar până să-l trăiască deplin așa cum vor, au nevoie să ia conceptele în piept și să le umple cu sens, ceea ce la 20 de ani nu-i tocmai treabă ușoară.

Chiar dacă generația lor pare să asimileze lumea din jur și să i se adapteze mult mai rapid, tinerii noștri se confruntă cu provocări similare celor pe care le-am avut și noi. În care căutam răspunsuri la întrebările cine sunt, încotro merg, dar mai ales pentru ce? La toate astea, imaginați-vă viteza cu care sunt zilnic asaltați să ia decizii pentru sine dintr-o multitudine de opțiuni, așteptări personale, presiuni sociale și o imensă impredicitibilitate a întregului context de viață.

În iureșul acesta de informații și timpi de reacție se simt din ce în ce mai deconectați de la sine. Parcă se folosesc de ei înșiși să fie mai degrabă decât trăiesc cine sunt de fapt. În lumea lor, cu pretenții de mișcare constantă și puternic stimulată vizual, efortul de timp, reflecție și energie pentru a se înțelege pe sine pare de-a dreptul supraomenesc!

Până și celebrul îndemn la viață carpe diem se mută de sub semnul prezentului. Într-un alt timp, acela pe care limba engleză îl denumește future perfect, când o acțiune este prevăzută a se finaliza înaintea unei alte acțiuni din viitor. Adică ne facem mental o planificare riguroasă, precisă și idealizată a vieții. Voi fi făcut. Iar din comoditate, o să fac. Cândva. Înainte să ajung acolo.


Când trebuie să dau raportul? Ieri.

Prezentul nu mai este acum, ci atunci. Fie în regretul față de trecut (ieri trebuia deja sa fie gata, deci azi e prea târziu), fie în planurile de viitor (dacă a mers așa și până acum nu-i nimic că o să fac mâine).

– Cum ai ajuns la curs?

– Am alergat. În general mă simt pe fugă, că alerg. Am alergat aici sperând să mă opresc.

Așa a început workshop-ul self-awareness: The Mirroring Effect pentru comunitatea Business Club de pe 18 martie.

Cu un moment de reflecție personală, ocazie de așezare a informației și un prim pas spre învățare.

Din experiența de lucru cu grupurile, uneori cel mai dificil pentru participanți poate fi să-și găsească liniștea. Să fie în singurătate. Fără laptop, telefon, gânduri sau discuții peste umăr cu colegii de cerc. Doar să stea. Fără să aștepte pe cineva sau să se aștepte la ceva de la cei din jur.

Să se oprească din alergat și să respireJust pause and reflect. Este un punct-cheie în procesul nostru de învățare, pe care de multe ori îl trecem cu vederea.

O altă provocare este să închidă ochii. Sau să-și privească colegii cu intenție.

Ori să meargă oriunde fără o miză prestabilită, doar din bucuria de a-și simți pe îndelete picioarele, corpul, postura, de a se reconecta la emoții.

Ca trainer experiențial am învățat să lucrez cu energia. A mea și a participanților. Fără energie și dinamica ei fluctuantă nu am reuși să rezonăm în punctele comune și nici să învățăm din contraste. Ea este cea care ne arată în ce ne investim timp, bani, atenție, suferință, entuziasm. Energia interioară pe care o punem în lucruri, oameni și fapte se oglindește în exteriorul nostru și ne proiectează lumea așa cum o gândim. Uneori în fugă, în pas alert sau domol, alteori static sau chiar absent.

Paradoxal, tinerii de 20 și un pic de ani de la Business Club îmi par mult mai răbdători cu alții și înțelegători față de ei înșiși decât mulți adulți din alte generații.


There is motion in emotion.

I-am întrebat pe cursanți cu ce pleacă după cele 4 ore de exerciții practice și reflecții personale despre sine.

Poate v-ați fi așteptat să se exprime mai degrabă în termeni vizuali, dar… surpriză!

“Un deliciu de la cap la coadă! M-am bucurat că așteptările inițiale referitoare la workshop au fost chiar întrecute!”

“M-am simțit înțeles și liber să vorbesc.”

“Un bun wake up call sosit într-un moment toxic în care mă aflu.”

“Acum știu că e în puterea mea să transmit corect cine sunt. Am înțeles asta azi.”

“O experiență disruptive, începutul într-o călătorie cu sinele.”

“Chiar mi-ai atras atenția într-un mod foarte plăcut și m-ai făcut să te ascult cu interes.”

“Am descoperit anumite lucruri pe care nu le cunoșteam la mine. O experiență extraordinară!”

“Best way to start a Sunday! Energie pozitivă la nivel maxim din partea trainerului, ceea ce s-a imprimat și asupra grupului.”