Regatul de un milion de dolari

Uneori e bine să ne mai închidem newsfeed-ul și să scriem. Să deschidem uși, minți, cărți, inimi, hărți.

De ceva vreme o urmăresc pe Nancie Atwell, o profesoară de la țară din statul Maine (SUA), care de 25 de ani revoluționează educația prin metodele ei de învățare bazate pe un concept simplu: ALEGEREA INDIVIDUALĂ. De a citi, de a scrie și de a povesti despre orice subiect te atrage.

These stories are so good that they will change your mind.

Interesant e că lui Nancie nu prea i-a plăcut școala când era mică. Și nici nu și-a dorit vreodată să fie profesoară. În schimb a fost prima din familia ei care a făcut o facultate.

After four years I had a BA in English and no idea what to do with it. […] First time I went into a classroom I felt like I was home.

În timp ce România se elibera de sub regimul comunist, Nancie înființa în America o școală alternativă, Center for Teaching and Learning (CTL). Metodologia de predare se baza pe teoria înteligențelor multiple, aplicând tehnica writing workshop , ce presupune ca elevul să-și aleagă singur subiectele de studiu, să le aprofundeze și să scrie despre ele, stimulăndu-l astfel la un ritm propriu de asimilare și liberă expresie. În acest proces, profesorul joacă rolul unui coach care îi facilitează înțelegerea propriilor experiențe și percepții, stimulându-i curiozitatea și creativitatea.

It’s not possible for children any longer to understand their own communities, they need to understand the world.

La CTL, Nancie educă elevii fără note, fără calificative, doar cu obiective de lucru și feedback direct de la profesor. În loc de bănci rigide și o catedră autoritară, Nancie apare între copii ca o bunicuță curioasă să afle ce au înțeles ei din cărțile care fac din sălile de curs adevărate biblioteci.

I don’t know exactly how many books I’ve read this year.

CTL încurajează învățarea colaborativă și prin lectură individuală, nicidecum izolarea de colegi sau teama de pedeapsă la prima mișcare de pupilă. În acest fel, un cursant de clasa a VIII-a este mânat în studiu de plăcere și curiozitate, ajungând să citească peste 40 de cărți pe an.

They need to have empathy for the range of experience that exists beyond their own borders.

La CTL se sărbătoresc cu fast toate zilele religioase sau etnice, indiferent căreia îi aparțin elevii. Și, poate cel mai important, aceștia învață să gândească și să acționeze cu responsabilitate la nivel macro. Spre exemplu, timp de 13 ani, elevii lui Nancie au ‘adoptat’ prin sponsorizare un copil din El Salvador până când acesta a atins vârsta majoratului.

I think stories are teachers’ super-powers.

Nancie crede că predarea prin autoritate didactică și auto-suficiență forțează profesorul la rigiditate și limitare în gândire și acțiune. De aceea promovează storytelling-ul ca metodă de captare a atenției elevului, invitând dascălul să ofere actul educativ cu mintea curioasă și deschisă la ideile noi.

Milioane de oameni îi citesc lui Nancie cărțile și site-ul, iar zeci de profesori urmează anual programul de internship organizat la CTL, din dorința de a aplica și în școlile lor același model pedagogic.

Eforturile lui Nancie au fost recunoscute în plan mondial și răsplătite cu UN MILION DE DOLARI și premiul Global Teach Prize 2015, oferit de de Fundația Varkey.

Global Teach Prize – echivalentul premiului Nobel – este o inițiativă patronată de șeicul Al Maktoum, Vicepreședinte al Emiratelor Arabe Unite, Prim-Ministru și Conducător al Dubaiului și se oferă anual celui mai merituos profesor din lume, un om care prin actul său practic și academic ridică standardele în educație, inspirând noi generații de tineri spre această profesie, dar și în viață.

Nancie Atwell iubește atât de mult ceea ce face încât a investit toți banii în centrul său educațional.

Este un om bogat, dincolo de recunoaștere publică, premii și răsplată materială. A creat – din dragoste de oameni – un regat de vis cu rezultate reale, care nu poate decât să ne inspire în sesiunile de lucru cu adulții sau copiii.

_______________

Înscrierile pentru Global Teach Prize 2016 s-au încheiat pe 10 octombrie. Primii 50 de finaliști se vor anunța în decembrie, din care top 10 vor fi selectați în februarie, iar marele câștigător va fi  anunțat în martie 2016 la Global Skills and Education Forum în Dubai.

_______________

Articol publicat inițial pe LinkedIn

Sursa foto – globalteacherprize.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  +  5  =  13