Pentru profesori

Pentru a crește un copil, este nevoie de un sat întreg. Dar de sat, cine are grijă?

La școală sau acasă, copiii ne provoacă, ne iau la întrebări, ne cer atenția, ne solicită răbdarea, ne pun pe gânduri, ne răspund abrupt. Vor libertate în timp ce testează limite. Ne cheamă să intrăm în timpul lor!

Învățându-i pe copiii noștri, ajungem să ne chestionăm propria învățare, valorile, bunele intenții, deciziile inconștiente, alegerile asumate, profesionalismul sau relevanța sprijinului nostru în lumea lor.

Uneori, în relație cu ceilalți (copii sau adulți), acționăm defensiv sau autoritar să controlăm situația, să ne stăpânim emoțiile, să evităm schimbarea sau să ne depășim frici. Ori ne victimizăm, abandonăm sau devenim toleranți până a ne pierde contactul cu noi înșine pentru a le câștiga atenția, încrederea, acceptarea.

***

Oricine poate învăța despre orice – fizica Pământului, grădinărit, tenis, chineză, biologie, politică, roboți sau rachete!

Pe lângă mediul de siguranță indispensabil, la baza oricărui proces de învățare participativă stă relația! Cea dintre elev și profesor, elev și materie, profesor și materie. Dar și relația cu sine!

Când una dintre părți aduce în relație oboseală, furie, neîncredere, așteptări nerealiste, teamă, simț de inferioritate sau superioritate, dezamăgire, lipsă de speranță, suprasolicitare sau pur și simplu nu se simte bine în propria piele, procesul de învățare este viciat!

Sid Jacobson (foto 1), unul dintre mentorii mei din etapa adultă, a scris mai multe despre cum învățăm și importanța relațiilor în cartea sa, “Teaching Learning”, pe care v-o recomand cu drag!

#SchimbăFoaia® pentru profesori

#SchimbăFoaia® este un program original de professional high-potential coaching dezvoltat pe două direcții – gândirea creativă (creative thinking) și provocarea prin practică (challenging practice).

#SchimbăFoaia® pentru profesori înseamnă sesiuni de coaching dedicate exclusiv dascălilor – profesori, învățători, educatori din sistemul educațional românesc de stat, care lucrează fie la oraș, fie în mediul rural.

Cadrelor didactice de orice nivel, care caută experiențe de învățare 1:1 în contextul provocărilor particulare cu care se confruntă în profesia lor, unde consumul de energie este foarte mare (încărcare/ descărcare).

Dar și profesorilor care caută să-și descopere noi laturi creative, să-și provoace limitele și să iasă din tipare rigide care le împiedică dezvoltarea!

Prima sesiune #SchimbăFoaia® este întotdeauna FREE!

***

Coaching-ul este un proces de transformare pe termen lung ce are la bază un cadru de referință, conținutul personal al clientului și relația (de la egal la egal) dintre cei doi participanți, coach si coachee / client.

Este un antrenament individual pentru dezvoltarea autonomiei personale care îți oferă claritate, îți dezvăluie opțiuni de alegere și te ghidează pentru a-ți regla comportamentul și trăirile interioare în raport cu noul context în care te afli.

Prin coaching înveți să-ți definești un obiectiv comportamental, să-ți faci un plan de acțiune pentru atingerea lui și să te ții de el!

Ce înseamnă coaching-ul pentru dezvoltarea ta ca profesor?

La fel ca iubirea, învățarea se produce în timp și are nevoie de context pentru a se produce.

Când noi ne creăm propriile contexte de învățare se numește self-directed learning (învățare auto-dirijată).

Adică luăm inițiativa de a ne dezvolta în acord cu nevoile noastre de învățare specifice. Când învățarea este crescută conștient, cu atenție și mai ales cu direcție, ea ne devine cu atât mai valoroasă!

Cu alte cuvinte, fiecare client își alege coach-ul. Adică fiecare om își alege propriul drum de învățare, momentul, metoda și însoțitorul potrivit.

O metodă eficientă de învățare auto-dirijată este coaching-ul. 

El ne oferă 3 lucruri esențiale dezvoltării: timpul necesar, metodele și contextul specific de a învăța conștient și personalizat, remodelându-ne gândirea și generând schimbări comportamentale în acord cu obiectivele noastre!

În sesiunile de coaching #SchimbăFoaia® vei reuși să:

 • îți chestionezi propria gândire (meta-cogniție)
 • iei contact cu valorile, blocajele și resursele tale, explorându-ți realitatea interioară (introspecție)
 • înțelegi ce temeri și idei de-a gata duci în afară, în relația cu copiii și cu adulții, indiferent de plan – social, profesional, familial
 • îți dezvolți empatia și abilitatea de a construi punți de comunicare cu cei din jur în situații complexe
 • dobândești mai multă claritate asupra problemelor și găsești singur soluții
 • afli cum să-ți pui limite sănătoase, să spui NU, să eviți epuizarea/ burnout-ul
 • observi tiparele după care funcționezi – te dezveți de obiceiuri sabotoare (unlearning) și adopți comportamente folositoare (relearning)
 • găsești metode eficiente de echilibrare în plan personal, social, în profesie
 • îți antrenezi creativitatea prin exerciții de gândire laterală – vizualizare, metafore, storytelling, desen, mișcare
 • dobândești abilități de self-coaching și relaționare eficientă cu cei din jur, așa încât să fii o persoană-resursă pentru cei din jur

Ca structură, sesiunile #SchimbăFoaia® înseamnă:

 • întâlniri individuale de 1 oră
 • mod de lucru practic, din prezent spre viitor!
 • abordare holistică pe obiective de lucru alese de tine
 • libertate de expresie și confidențialitatea informațiilor
 • însoțire/ ghidare din partea coach-ului prin exerciții specifice
 • fără sfaturi, prejudecăți sau critică
 • instrumente și materiale de lucru precum piese de construit, recuzită, hărți mentale etc.
 • timp de reflecție personală și integrare a experiențelor
 • rezultate măsurabile în timp real și cu impact pe termen lung
 • mediu de încredere, deschis și relaxat

Așa cum la clasă procesul de învățare este al copiilor, tot așa la sesiunile de coaching învățarea este pentru tine ca profesor!

Copiii văd dascălii după cum au ei nevoie – adult ideal, părinte de care le este dor, prieten la nevoie, motiv de evadare dintr-un mediu ostil, competitor care îi motivează. Uneori autoritate, alteori ghid înțelept sau copil curios. Încă un eu. Un alt om!

Iar ca om, ai nevoie să ai grijă de tine! Și asta nu are a face cu egoismul, ci este un act de responsabilitate față de tine însuți și cei din jur! Mai ales într-o profesie atât de importantă și generoasă, în care încărcarea și descărcarea energetică este atât de oscilantă pe parcursul unei ore, darămite a unei zile sau săptămâni!

De ce să mai înveți dacă ești deja profesor?

Una dintre cele mai mari provocări în învățare ale oamenilor mari este cum să aibă o relație amicală cu propria vulnerabilitate de a nu ști totul, a testa ceva nou, a face lucrurile diferit, a cere pentru sine sau a oferi altora libertate!

Să acceptăm propria învățare ca pe un joc, cu mai multă curiozitate și mai puțină încrâncenare!

Copiii învață prin mimetism. Iar noi nu creștem copii, ci viitori adulți! Care vor fi pe atât de implicați, deschiși, fermi, curajoși, echilibrați, toleranți, încrezători, determinați și generoși pe cât suntem cu noi înșine!

Ca și divinul atemporal, perfecțiunea nu ne aparține! În schimb, capacitatea de a ne transforma pe noi înșine și a genera un impact pozitiv în jur este adevărata noastră putere de super-eroi!

Să facem deci loc învățării continue și să creștem relații amicale cu vulnerabilitățile noastre pâmântene – teama de ridicol, de necunoscut, rușinea de a greși, frica de a nu fi acceptat sau de a pierde controlul.

Natura umană înseamnă prezență de spirit în echilibru. Să râdem mult, să ne simțim bine în pielea noastră și să ne bucurăm de timpul împreună!

Cui se adresează #SchimbăFoaia® pentru profesori

Îmi doresc foarte mult să aduc coaching-ul în viața profesorilor din țară! Atât ca metodă de dezvoltare personală, cât și ca instrument de folosit la clasă în educarea copiilor! 

Vreau sa fiu aproape de dascalii care își dedică timpul, energia și priceperea în școlile din sistemul de învățământ românesc de stat și care…

 • vor și ei să facă mai mult pentru comunitatea lor
 • fac deja lucrurile să se întâmple și au nevoie să-și păstreze încrederea și optmismul în situații dificile
 • sunt dedicați și implicați, dar deseori ajung în situații-limită de epuizare
 • vor să-și descopere noi puncte forte pe care să construiască relații cu copiii, în familie sau în cancelarie
 • au nevoie să-și dezvolte abilitățile de leadership pentru a gestiona roluri noi sau funcții administrative
 • caută experiențe de învățare participativă (de la om la om), așa cum își doresc și oferă și ei la clasă copiilor
 • vor să schimbe foaia! E.g. să prindă curaj, să fie mai vocali, să-și descopere blocaje, să depășească frici, să devină mai empatici, să obțină claritate sau să intre în contact cu propriul model de învățare și să-l adapteze etapei de viață în care se află (personal, social, profesional).

Investiția

Ca profesionist, mamă și voluntar activ în diverse cauze, susțin învățarea în toate formele ei! În acest caz cea din sistemul educațional românesc și triada părinte – copil – profesor!

În orice proces de învățare, părțile trebuie să fie co-interesate de obținerea unui rezultat. Așa că vreau să vă susțin învățarea la costuri pe care să vi le puteți acoperi din veniturile proprii. Să câștigați timp prețios pentru voi fără a depinde de bugetul sau aprobările școlii care pot dura și luni de zile. În educație, timpul este esențial!

Sesiunile de coaching din programul #SchimbăFoaia® pentru profesori au cel mai mic preț posibil (tarif de ONG), valabil doar pentru dascălii care predau în școlile se stat din România

Vă aștept mesajele cu încredere să vă ofer mai multe detalii >>> hello.noelaz@gmail.com

Important!

 • durata unei sesiuni de professional coaching este de 1 oră (60 min)
 • se pot contracta una sau mai multe sesiuni, nu exită o limitare
 • întâlnirile au loc pe Skype, pentru a răspunde solicitării dascălilor activi în orice colț al țării!
 • există și posibilitatea întâlnirii live, în București (la cerere)
 • sesiunile se adresează dascălilor care își doresc să se dezvolte personal, indiferent dacă au mai experimentat anterior coaching-ul sau nu
 • prima sesiune de coaching #SchimbăFoaia® este întotdeauna FREE! (mai multe detalii aici)

***

Despre mine

Cred că învățarea noastră nu se oprește niciodată! Ea evoluează ritmic, în etape, indiferent câte facultăți, masterate și ani de meserie avem în spate. În fiecare moment suntem novici pentru că fiecare pas făcut, chiar și pe același drum bătătorit, poate însemna obstacole, așteptări noi, schimbare, neprevăzut. Și mai ales, noi suntem mereu alții!

 • După 15 ani de lucru în industrii creative în sfera comunicării și dezvoltării umane, în 2015 m-am lansat ca facilitator de învățare nonformală liber profesionist.
 • Am creat și susțin activ programele originale de învățare pentru autonomie personală #SchimbăFoaia® și #EgoismulPozitiv®
 • În dezvoltarea mea, am urmat formări complexe în training experiențial, coaching și programare neuro-lingvistică la nivel professional. Detalii despre studii, formări și experiența mea, aici.
 • În paralel, am cochetat 2 ani cu teatrul, fiind pasionată de muzică, scrierea creativă, neuroștiințe și shodō (caligrafia japoneză).
 • Practic coaching profesionist de 10 ani, acreditat și la nivel european (EuCF Professional Coach (CEUC) – blue level)
 • La sesiunile individuale de coaching și workshop-uri lucrez cu oameni din diverse arii socio-profesionale – tineri antreprenori, profesori, părințiadolescenți sau liber profesioniști.
 • Din 2017 m-am alăturat Teach for Romania cu sesiuni de coaching și training pentru profesori. Și creștem împreună în fiecare zi! Video aici.

Știți sau nu, Teach for Romania este un ONG care selectează și pregătește oameni cu experiență în diverse domenii de activitate care aleg să ofere cel puțin 2 ani din viața lor copiilor aflați în școli din medii defavorizate sau izolate, cu risc crescut de abandon școlar.

Acești oameni schimbă foaia și o iau de la zero! Ei se transformă în dascăli la firul ierbii, contribuind la creșterea nivelului de educație prin implicare directă în sistemul de învățământ de stat.

Ca orice alt sistem, el este format din părți. Părțile sistemului suntem noi, tot satul! Oamenii angrenați într-o formă sau alta în educația din școli – părinți, copii, profesori, facilitatori, directori, membri ai societății.

De starea noastră de spirit, modul cum gândim, timpul pe care ni-l dedicăm învățării și energia pe care o direcționăm la clasă depinde în mare parte cum învață și cum se dezvoltă copiii noștri!

Schimbați foaia și haideți la coaching! >>> hello.noelaz@gmail.com

Îți pasă? Ajută mai departe! Recomandă cuiva #SchimbăFoaia® pentru profesori – sesiuni de dezvoltare personală prin coaching!