În mașina timpului

Am scris acest articol cu iz de istoric profesional rememorând oamenii și experiențele care m-au ghidat de-a lungul timpului în carieră, aspect misterios chiar și pentru cei apropiați.

Prin natura meseriei, timpul meu este în general al clientului, așa încât rar am ocazia să vorbesc despre mine și ceea ce fac.

Dar de curând mi-am construit această mașină a timpului, cu care să călătoresc oricând în orice moment al existenței mele vreau și unde, bineînțeles, am locuri rezervate și pentru pasageri!

Vedeți voi, lucrând la poziționarea ta ca profesionist în mediul online, automat începi să rulezi în minte tot filmul vieții, pe care apoi trebuie să îl rezumi la doar câteva rânduri în pagina Despre. Poate fi un exercițiu bun de extras finalul, dar uneori drumul înainte este și mai interesant decât destinația 🙂

Așadar, gândindu-mă la toți prietenii, rudele și cunoscuții cu care împart micile plăceri ale vieții și cărora le mulțumesc din suflet că în timpul liber petrecut împreună nu discutăm (aproape niciodată) despre job, iată parcursul meu din ultimii 15 ani.

Prima mea experiență de lucru a fost în adolescență, una dintre cele mai bogate perioade din viață, când am hotărât (fără să știu) ce aveam să fac în viitor.

Clasa a XI-a de liceu mi-a dat șansa să lucrez ca traducător interpret al doctorului Larry Biehler, șeful echipei medicale a organizației Feed The Children, venită în misiune umanitară în România. A fost primul meu contact direct cu americanii, într-o vreme în care societatea noastră chiar îi aștepta și îi privea admirativ. Inclusiv eu, care pe-atunci visam la New York cu ochii deschiși.

Am făcut voluntariat și-n următorul an, văzând la lucrătorii misiunii ce înseamnă să te dedici meseriei și s-o pui în slujba unei viziuni nobile precum eradicarea foametei în lume.

Cred că atunci a fost momentul în care mi-am dat seama că vreau să lucrez PENTRU o cauză și nu dintr-o cauză.

DEBUTANTA

(Înainte de a decide ce să faci în viață, încearcă orice)

La 19 ani eram deja în București. După primul an de facultate am intrat din viața de student direct în lumea cărților. În urma unui internship la Grupul Editorial ALL, am ajuns să lucrez timp de 4 ani în departamentele de marketing, client service și vânzări, în timp ce mergeam și la facultate la zi. Aici am aflat ce înseamnă responsabilitățile unui om mare: să ai un șef, target de vânzări, termene limită, să convingi oamenii să intre într-o librărie și cum să lucrezi cu colegii de la DTP fără să-i enervezi (prea tare).

Am participat la târguri, am vândut manuale școlare, am cutreierat librăriile din sudul țării, am răspus telefonic de cele mai multe ori DA și am învățat cum să spun NU fără să sufăr.

Era anul 2000, când oamenii se cunoșteau pe mIRC, Snake era cel mai cool joc de pe mobil, iar email marketing-ul se făcea… aproape de mână.

DOAMNA DE LA RESURSE

(Liderii conduc prin puterea exemplului)

La un an după absolvirea facultății de relații publice, pasiunea pentru comunicare m-a dus către lumea publicității. În sfârșit mi se împlinea visul din studenție, când copywriting-ul părea cel mai tare job din lume. Internetul luase și mai mult avânt, iar în marile agenții de advertising se prefigurau schimbări majore de direcție impuse de o tendință nouă: digitalizarea.

Ajunsă în publicitate, am început să-mi explorez opțiunile de carieră pe termen lung. Facultatea te învață mai degrabă cum să cauți decât ce și unde, piața muncii este mult mai dinamică decât structura programelor academice.

Așa că mi-am pus câteva întrebări: Ce știu acum? Ce altceva aș vrea să mai învăț? Ce îmi place să fac și mă văd făcând și peste 3-5 ani? Ce nu există în branșă, dar odată inițiat ar aduce valoare, mie și celor din jur?

După un timp, mai multe introspecții și câteva discuții cu directorul agenției, am găsit o nevoie a companiei pe o nișă care combina toate pasiunile mele: people development. Strategii și instrumente de comunicare în resurse umane. Adică să caut talente (recrutare), să le îngrijesc (comunicare internă), să le dezvolt (training), să le promovez (employer branding) și astfel să le ajut să crească (planificarea carierei). Fiind un rol nou în companie, am învățat și creat totul de la zero, lucrând și studiind în paralel și teoria pentru certificarea în managementul resurselor umane.

Era anul 2007, același an în care am ajuns să văd New York-ul. Fizic și metaforic 🙂

Lucrul în agenție mi-a dat șansa de a întâlni mulți oameni interesanți, care m-au inspirat de-a lungul timpului și de la care am învățat despre limite și creativitate, despre bun simț și curaj împotriva curentului, într-un domeniu deseori blamat pentru promovarea consumerismului. Da, poți desprinde din lumea publicității multe învățăminte pozitive. De la manageri de echipe, directori de creație sau lucrători administrativi, publicitatea oferă un peisaj pestriț de gândire și acțiune din care o minte curioasă are doar de învățat.

Astfel, timp de 10 ani am fost HR Manager | Brand Ambassador | Talent Scout pentru agenții importante din piață: Media Insight (Ogilvy Group), MEC Romania (GroupM / WPP), GroupM (WPP) și Conversion (eMAG / Naspers Group).

Motivarea echipelor, employee engagement, evaluări, resurse, oferte, deadline, management de criză, training și dezvoltare, teambuilding, coaching pentru manageri, comunicări media, content management, design de proiect… În timp, toți acești termeni rebeli, dar născuți în costume office, îmi deveniseră prieteni. Înțelegând nevoia fiecăruia de a-și găsi locul în planul și obiectivele de business, am învățat cum să-i îmbrac în sensuri simple și să-i comunic, apoi să-i transpun în acțiuni și să le măsor eficiența pe înțelesul tuturor celor implicați. Iar ca early adopter al digitalului, mi-a fost ușor să cresc și să mă dezvolt odată cu companiile și nevoile lor de comunicare.

ANTRENORUL PERSONAL

(Oferă timp și spațiu)

Pe cât de dificil se spune că este, pe atât mă fascinează pe mine lucrul cu oamenii: necunoscutul din fața mea, lipsa de rețetar și feedback-ul neașteptat, suprizele pe care le poți trăi la fiecare interacțiune, toate astea mi se pare că dau vieții culoare și dinamism. Și cadru să evoluăm împreună.

Astfel, în 2009 am făcut un pas care, la acea vreme, era într-o direcție atipică pentru un om de HR din piața românească de publicitate: Professional NLP Coaching & Mediation. Am ales formarea școlii Austrian Training Center for NLP & NLPt – Viena și Mind Master Creative – București, inițial pentru autocunoaștere și dezvoltarea abilităților de self-coaching. Însă după primul an de formare mi-am dat seamă că experiența fusese mult prea transformațională încăt să nu o împărtășesc și altora, interesați de dezvoltare personală la nivel profund. Adică cea de fond, nu de formă.

Programul recunoscut EuCF si ANLPP a presupus trei ani și jumătate de training și practică intensă sub supervizare până la nivel Advanced Master Practitioner, cu unii dintre cei mai reputați specialiști în programare neuro-lingvistica (NLP), psihologie clinică, hipnoză, bioinginerie și neuroștiințe din SUA și Europa.

Ce mi-a plăcut foarte mult la această școală au fost seriozitatea misiunii, etica trainerilor și durata formării, care a permis în mod realist să-mi însușesc, să exersez și să-mi găsesc un stil propriu de lucru. În plus, informația a fost structurată pe modelul austriac (riguros, detaliat și explicit), peste 70% din timp fiind dedicat exercițiilor practice și feedback-ului din partea trainerilor și al grupului. Iar fiecare nivel de formare a însemnat un examen scris și practic, video-coaching și ședințe obligatorii de dezvoltare personală cu un psihoterapeut acreditat FRP.

Întreaga experiență a fost un adevărat rollercoaster fizic, mental și emoțional, care mi-a provocat limitele cunoașterii și mi-a arătat modul concret în care gândurile și emoțiile ne determină alegerile în viață. Că succesul vine odată ce reușim să le înțelegem puterea, să le acceptăm și să le direcționăm cu un scop controlat de noi. Cred că lucrul cu sinele nu se termină niciodată. Am eu o vorbă, că cel mai fidel client al unui coach este chiar el însuși.

În 2011 am avut prima solicitare. M-a sunat cineva și mi-a spus: “Noëla, we need to talk.” Iar de atunci ofer sesiuni de dezvoltare personală și profesională privat și în companii, persoanelor interesate de autocunoaștere, gestionarea emoțiilor și depășirea limitelor pentru atingerea obiectivelor propuse. Cu accent pe interesat de, pentru că fără implicarea 100% a clientului în proces, coaching-ul nu poate exista. Se transformă în orice altceva: consiliere, consultanță și chiar mai grav… în “îți zic eu cum să faci”.

În ultimii patru ani am ținut sesiuni de coaching pentru oameni de diferite naționalități, pasiuni și medii socio-profesionale din România, Ucraina, Bulgaria și UK. Feedback-ul lor pozitiv mă încurajează să cred că îmi fac bine treaba și să vreau să mă dezvolt în continuare în această direcție.

Mai mult, îmi place să explorez noi teritorii pe care ulterior să le integrez în munca mea. Așa că mă veți întâlni deseori la evenimente, cursuri și formări complementare, precum workshop-uri de psihodramă, scriere creativă, caligrafie japoneză sau retorică & improvizație. Iar cel mai recent m-am apucat de teatru.

CREATORUL

(Schimbarea vine odată cu noi)

Anul trecut a fost cu siguranță unul al regăsirii și schimbărilor. Am întâlnit oameni încercați de viață, talentați, sinceri, curioși, plini de energie, oameni care au suferit total și care au învins. Am întâlnit oameni cu vise mărețe cu care colaborarea a venit aproape intuitiv. Știți… genul acela de oameni care îți împărtășesc gândurile și cu care vrei să împarți la rândul tău proiecte și emoții.

A fost un an al redescoperirii de sine prin acțiune, în care am ales drumul independenței profesionale și am pus bazele SMART Talent Hub – un proiect personal care cuprinde mai multe programe dedicate educației, dezvoltării personale și antrenării spiritului autonom / antreprenorial.

Mi-am dus pasiunile mai departe ca Professional High Potential Coach, Trainer & Formator și am creat Meta-Miorița, primul tău program de transHUMANță personală, #SchimbăFoaia și #EgoismulPozitiv.

2015 a fost un an în care m-am aruncat în experiențe noi, precum teatrul și actoria pe scenă. Un context în care am învățat să trăiesc clipa, să-mi mențin concentrarea sub lumina reflectoarelor și să mă bucur de aplauze cu modestie.

A fost anul în care mi-am adus viitorul în prezent, am perseverat, mi-am folosit imaginația, am cerut ajutor, am primit sprijin și în care am încercat să iau cele mai bune decizii. Iar una dintre ele, zic eu, este aceea că am construit acest loc virtual de întâlnire al oamenilor normali care au curaj să fie extraordinari! 🙂

Iar până acum, 2016 s-a manifestat sub același semn al curiozității și încrederii. Sper că lansarea acestui site și a programelor din offline să încurajeze cât mai mulți oameni să-și folosească puterea dată de însăși asumarea vulnerabilității și să-și croiască propriul drum.

Pentru că vulnerabilitatea umană este poate singura trăsătură care, paradoxal, ne ține simțurile alerte, ne dă forță și ne împinge efectiv la acțiune.

________

Surse foto: favim.com, news.thomasnet.com

One thought on “În mașina timpului

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

16  +    =  24