Formare | RO

Drumul meu profesional ca formator a început cu studiul comunicării și relațiilor publice. Societatea trecea atunci prin schimbări radicale de paradigmă datorită extinderii în masă a internetului și a comunicării virtuale între oameni și comunități prin mijloace premergătoare rețelelor de socializare, cum ar fi mIRC sau chat rooms.

În acest context de transformare ireversibilă a societății, studiile universitare m-a adus aproape de domenii ale comunicării precum istoria mentalităților, semiotică, deontologie, stilistică și limbaje de specialitate, politologie, psiholingvistică sau managementul relațiilor interumane. Aici am descoperit comunicarea ca proces/ flux între domenii, nu doar ca rezultat fix.

Studiul de caz al lucrării mele de licență s-a axat pe exemplificarea instrumentelor de creare de imagine a unei organizații. Tema generoasă mi-a trezit curiozitatea despre cum ne creăm și noi propria imagine în lume și despre lume! Mai ales în acest context, la limita dintre lumea analogă și cea digitală! Ce înțelegem din ceea ce ni se comunică și cum să ne facem înțeleși de cei din jur? Cum legăm relații, cum depășim situațiile dificile, cum ne ținem motivați? Așa am descoperit comunicarea ca punct de plecare în autocunoaștere.

– Ce vrei să fii când vei fi mare?

– Fericit.

– Nu ai înțeles întrebarea.

– Nu ai înțeles răspunsul.

Timp de 15 ani m-am dedicat comunicării organizaționale în industrii creative (media & publicitate, marketing digital), unde din rolul meu hibrid mi-am împlinit nevoia de fericire pe două direcții: conexiunea cu oamenii și comunicarea în companie. Resurse umane / relația cu clientul intern și comunicare/ relații publice.

În timpul formării continue în managementul resurselor umane, am descoperit programarea neurolingvistică (NLP), un instrument creativ de auto-cunoaștere, dar și de explorare profundă în procesul de coaching! Era anul 2007.

Curiozitatea, plus elementele de psiholingvistică studiate în facultate, m-au condus către alegerea un program solid de formare practică în coaching și NLP la nivel profesionist alături de Austrian Training Center for NLPt Viena și Mind Master București. Din 2009, timp de 4 ani m-am format alături de o echipă internațională de practicieni și psihoterapeuți neurolingviști din Austria, Croația, Polonia, România și SUA precum Peter Schütz, Sid Jacobson, Ingrid Sommer, Cătălin Zaharia, Benedykt Peczko sau Melita Reiner.

NLP-ul este o metodologie (colecție de practici) de transformare comportamentală apărută în anii ’70 cu scopul terapeutic de a trata fobiile. Ulterior ea s-a dezvoltat în direcția modelării excelenței umane. Sid Jacobson, renumit specialist NLP în educație cu care am avut șansa să mă formez, a definit NLP-ul ca “studiul structurii interne subiective”. Adică o cale de conștientizare a strategiei noastre de funcționare ca indivizi în contexte specifice și înlocuire a elementelor sabotoare cu unele utile, care să ne conducă la asumarea unui comportament pentru atingerea obiectivelor propuse.

Fiind o metodă foarte eficientă, cu rădăcini în lingvistică și psihologie, în ultimii ani unele industrii axate pe vânzare accelerată au promovat eronat NLP-ul ca o colecție de manevre de comunicare pentru creșterea influenței. În fapt, NLP-ul vizează tocmai opusul, dezvăluirea aparențelor și tiparelor noastre de gândire și comportament, ajutându-ne să devenim mai conștienți de noi înșine, de capacitatea noastră de a crea, a face schimbări și a relaționa mai bine cu cei din jur.

De aceea cred că este foarte important ca facilitatorii care utilizează programarea neurolingvistică în lucrul direct cu clienții să-și aleagă cu atenție sursele de informare și mai ales să treacă ei înșiși prin propria experiență cu NLP-ul, pentru sine, înainte de a lucra în slujba altora. În plus, ca practician, vă încurajez să urmați o formare solidă la nivel profesionist care să cuprindă un număr minim de ore de terapie individuală cu un psihoterapeut acreditat, precum și antrenarea constantă a eticii în folosirea tehnicilor NLP în coaching sau orice alt domeniu vizați, în cazul meu comunicarea organizațională și educație.

Dincolo de terminologia academică, pentru mine programarea neurolingvistică este o metodă creativă de schimbare cu compasiune. În procesul de coaching, ea ne ajută să conștientizăm tiparele propriei gândiri (neuro) și a limbajului (lingo), așa încât să ne putem alinia conștient eforturile de schimbare (programare) în raport cu obiectivele noastre.

De la comunicare la F O R M A R E 

Prin coaching am descoperit că pot contribui în societate nu doar prin comunicare, ci și prin formare! Prin facilitarea învățării nu doar pentru mine, dar și pentru cei din jur! Acea știință și “artă de a făuri oameni”, citând titlul unei cărți de referință a Virginiei Satir, reputat psiholog de familie și specialist în gestionarea schimbărilor.

Așa că din 2015 activez ca formator în sfera dezvoltării personale prin coaching profesionist și training experiențial, creând programe de învățare pentru dezvoltarea autonomiei personale și conectarea la SINE în mijlocul schimbărilor și complexității rolurilor de conducere pe care vi le asumați zi de zi – manageri, părinți, profesori, specialiști, parteneri, antreprenori.

V-ar putea interesa:

  • Workshop-uri laterale pentru autonomie personală #EgoismulPozitiv® (Positively SELFish)
  • Sesiuni individuale de coaching profesionist pentru gestionarea schimbărilor #SchimbăFoaia® (Change Maker)
  • Sesiuni de auto-descoperire pentru românii din diaspora (individuale sau de grup)
  • Coaching 1:1 pentru expați sau rudele acestora
  • Sesiuni de auto-cunoaștere pentru adolescenți și tineri (vârsta 16+)
  • Ateliere tematice de dezvoltare personală prin tehnici creative (pentru părinți, profesori, profesioniști)
  • Mai mult

Vă invit cu drag să explorați site-ul, acest acasă aflat în permanentă transformare ca și noi. Vorba marelui Heraclit acum 2500 de ani, schimbarea este singura constantă din Univers! Mi-am construit noul acasă în limba engleză, inspirată de momentul la care vă aflu acum, în 2021, mai conectată ca oricând la lumea din jur, grație platformelor online pe care putem călători oriunde!

Sper ca ceea ce aflați aici despre voi să vă bucure mintea și inima și să vă aducă mai aproape de centrul Universului!