Black Friday. Ziua în care nu cumpărăm nimic și oferim totul. #Colectiv [apel umanitar]

Black Friday este de departe cel mai așteptat moment al anului pentru cumpărături online sau direct din magazine. Ca multe alte idei importate, Black Friday a fost ușor asimilat de piața românească, tentată de concepte precum obține satisfacție imediată, beneficiază acum, ai reduceri, bucură-te de oferta limitată sau nu rata ocazia. În spatele tuturor acestor sintagme se află simplul verb a avea, camuflat cu atenție în expresii de marketing care-ți dau senzația că prin achiziționarea unui bun sau serviciu (posesie materială) adaugi valoare persoanei tale și a celor din jur dincolo de utilitatea strictă a produsului (devii mai bun, mai deștept, mai admirat, mai iubit etc.).

E drept, după o lungă perioadă de lipsuri din cauza opresiunii comuniste, anii 2000 au adus libertăți și oportunități la care generația părinților noștri nici nu îndrăznea să viseze. Dar între timp, mult râvnita libertate de alegere și acțiune s-a transformat ușor-ușor din nevoie de bază în dorință pătimașă, lăcomie viscerală, obsesie a înavuțirii și obținerea rapidă a succesului.

Scopul scuză mijloacele, dar cu ce preț?

Într-o altă vineri, ca aceasta, unii dintre noi au plătit un preț prea mare în locul vinovaților de drept. În timp ce comercianții se bat acum în oferte online seducătoare, pentru alții vineri e ziua în care retrăiesc lipsa de profesionalism și impostura din offline care au dus la tragedia din Colectiv. Și nu doar de acolo, ci în multe locuri din jur.

Azi ne amintim cum semeni de-ai noștri au uitat că succesul implică responsabilitate morală, dincolo de cea legală. Au uitat că a te acoperi de hârtii justificatoare nu înseamnă că-ți faci datoria civică, ci doar că-ți aperi interesele proprii. Au uitat că preocuparea pentru lumea din jur nu trebuie să fie un lux, ceva pe care-l dai contra cost, ci îl oferi necondiționat.

A trăi în colectivitate înseamnă deopotrivă libertăți și asumarea acțiunilor proprii, înseamnă să ai în vizor consecințele pe termen lung, nu doar câștigul imediat și iresponsabil.

Pentru mine, ziua de vineri a devenit un simbol al luptei pentru a fi, nu a avea. Ziua în care las deoparte materialismul (e nevoie și de așa ceva să supraviețuim) și pun în loc voluntariatul, acțiuni pro bono prin care să sprijinim oamenii din jur așa cum au ei nevoie.

Astăzi nu cumpărăm nimic, dar oferim totul.

Astăzi sunt recunoscătoare. Vreau să mulțumesc tuturor care v-ați alăturat (prin donații și voluntariat) cazului fraților Alex și Nicoll Șerban, copiii care împreună cu mama lor luptă în fiecare zi în spitalul Grigore Alexandrescu pentru a-și recăpăta viața, sănătatea și încrederea. În sine și în sistem. Din fericire, acest sistem este format din noi toți, care zi de zi putem face diferența în mai bine. Sprijinul nostru pentru ei și alți semeni în suferință nu trebuie să se oprească. Nici de Black Friday, nici de Craciun, Anul Nou sau de Paște. Să nu ne lăsăm măcinați de consumerism, ci să-l transformăm în generozitate. Să oferim din ce avem un ajutor practic, care pentru acești oameni este mult mai de preț decât lacrimile și compasiunea verbală.

Acest articol este un îndemn la solidaritate dincolo de rețelele de socializare. Nu este despre ce fac eu sau tu, ci despre ce putem face noi împreună. Este despre viața noastră dincolo de satisfacerea unor capricii, statistici de vânzări și număr de conversii.

Alex, Nicoll și Cristina Șerban (mama lor) au nevoie de bani pentru a acoperi costurile pe termen lung (chirurgie reparatorie, implant de păr, medicamente, suport psihologic), dar și pentru lucruri indispensabile precum apă termală, creme de corp sau îngrijire medicală de specialitate.

Dacă aveți cunoștințe printre prieteni sau partenerii de afaceri dispuși să doneze bani sau produse, aflați că spitalul Gr. Alexandrescu pune la dispoziția firmelor actele medicale justificative pentru încheierea contractelor de donație. În plus, pentru orice întrebare suplimentară, puteți merge la spital să discutați în persoană cu Cristina Șerban. Este o femeie minunată, de un curaj uluitor și un simț al moralității impresionant. Cristina este acolo zi de zi, ceas de ceas lângă copiii ei.

Dacă Black Friday este despre cifre, iată-le!

RO76 RNCB 0092 0566 1878 0001 – RON

RO49 RNCB 0092 0566 1878 0002 – EURO (SWIFT: RNCBROBU)

RO22 RNCB 0092 0566 1878 0003 – USD (SWIFT: RNCBROBU)

Titular: Elena Cristina Serban
Banca: BCR

Astăzi să ne amintim că reducerile sunt doar pentru prețuri, nu și pentru valoare.

* articol apărut inițial pe LinkedIn