Cum să spui “nu” în relații

Teama de vorbi în public rămâne în topul fricilor noastre. Iar odată cu ea, semnificația ei de dincolo de aparență: teama de a ni se spune NU! De a fi judecați, refuzați, criticați, certați, arătați cu degetul, abandonați, ignorați, neagreați, izolați, aruncați valoric într-un loc al neacceptării, singurătății, înstrăinării și neiubirii.

Așa că nu spunem nici noi NU. Acceptăm. Spunem DA. Mai bine să ne simțim noi rău decât să-i facem pe alții să se simtă rău. Știm cum ar fi pentru noi, deci probabil și pentru ceilalți ar fi la fel. Facem proiecții.

Mai bine victimă decât agresor. Mai bine îmi fac mie rău decât să trăiesc cu gândul că nu fac bine altuia. Mai bine altruist decât egoist, nu?

Doar că în #EgoismulPozitiv® paradigma este alta!

Participanții la workshop-ul despre cum să spunem NU în relații au aflat că egoismul are mai ales o parte bună!

Aceea care ne dă viață, ne ține pe linia de plutire și în energie pentru a fi capabili să-i ajutăm și pe alții!

Și că tot din egoism facem lucrurile pentru cei din jur. În spatele gesturilor noastre aparent altruiste stă un scop și mai nobil: să facem altora un bine din nevoia noastră de a ne face bine. Tocmai pentru că știm câtă nevoie avem noi de bine și ce greu ne este fără acest bine!

Facem bine pentru a ne tămădui și a fi mai buni pentru lume. Ajutăm alinând suferințele altora și umplând golurile noastre. Practic, ne împlinim nevoile răspunzând în același timp și nevoilor celorlalți.

“You can’t serve from an empty pot.”

Empty pot. Dar eu pot! Corina a făcut imediat asocierea. Fraza a venit la fix în filmul ei cu ulcelele (aparent) pline și fără fund din care tot dă altora bani. Din care tot DA și deloc NU.


De ce nu putem spune NU?

Există cel puțin două motive pentru care spunem NU cu mare greutate:

1. să nu pierdem acțiunea (e.g. să trăim experiențe noi, să petrecem timpul alături de ceilalți prieteni) – FRICA
2. câștigăm aprecierea celor din jur (e.g. să fim lăudați și considerați oameni implicați, pozitivi, de nădejde) – NEVOIA

Frica ascunde o nevoie. Iar nevoia neîmplinită naște și mai multă frică, cu toate chipurile ei: enervare, frustrare, rușine, vinovăție, furie, agonie.

Uneori rămânem blocați în cap, ignorând corpul. Altfel am găsi ușor diverse moduri în care să spunem, cu grație, NU!

Sau retrăim experiențele plăcute anterioare. Ne ținem cu dinții de ele. Cum să spui NU când experiența anterioară cu DA a fost minunată? Dopamina e de vină, ca un neurotransmițător al plăcerii ce este!

Cum amintea și Dr. Gabor Maté aici, omul nu este doar minte sau doar corp, ci ambele, în același timp!

Iar emoțiile au aceeași misiune pe care o are și sistemul imunitar: de a primi ce este bun și a ține departe ce este dăunător. Ceea ce înseamnă că atunci când suprimăm unul dintre sisteme, îl suprimăm și pe celălalt. Sistemul imunitar mai poartă denumirea de creier plutitor (floating brain), deoarece are aceeași capacitate de recunoaștere, reacție și învățare ca și în cazul emoțiilor.

Concluzia a enunțat-o foarte bine tot Gabor Maté: Dacă nu spunem NU atunci când avem nevoie, corpul nostru o va spune pentru noi, luând forma unei afecțiuni.

“A spune NU” înseamnă, deci, mai mult decât verbalizarea enunțului în sine. Înseamnă să acționezi, să faci tu! (self-rule) Sau să te lași dus de… instinct, corp, pași, curiozitate, încredere (surrender). Aceleași două stări-acțiune cu care lucrăm și în exercițiile de comunicare nonverbală la workshop-urile #EgoismulPozitiv® .


Am învățat că la întrebările grele e bine să asculți și alte opinii decât a ta. La probleme complexe, eu apelez la cel mai bun specialist: fiica mea de 8 ani. Un copil ca toți copiii, liber în gândire, sincer și nepărtinitor.

Înainte de fiecare workshop îi cer părerea despre subiectul de discutat. Odată a venit cu trei idei despre cum să facă părinții să se înțeleagă mai bine cu copiii lor. Le găsiți aici.

Așa că pentru acest curs am luat-o iar la întrebări. “Întrebări de oameni mari, mami!”

1. Cum faci să spui NU cuiva care te supără?

“Dacă te enervează cineva să te gândești că acel om este un dulce cu foarte, foarte mult zahăr. Iar tu nu vrei să vorbești cu dulcele ăla. Dulcele vorbește și eu tac. Și când nu mai suport dulcele ăla, îi spun NU.”

2. Cum refuzi politicos pe cineva?

“Îi spun NU că am alte treburi. Importante. Poate să-i vorbească altcuiva, nu mie!”

3. Ce înseamnă pentru tine să spui NU?

“Când spun NU mă simt foarte bine pentru că omul pe care nu-l suport mă înțelege. Știu din exprimare: la față, la vorbă, dă din cap <am înțeles>.”

4. Și cum îl faci să înțeleagă că NU vrei ceva?

“Îi spun <te rog, te rog, te rog, te rog, te rog> până înțelege!”


În luna noiembrie ne revedem în București la următorul workshop #EgoismulPozitiv® , alături de aceeași gazdă primitoare, sediul colorat și plin de energie al OK Center!

Între timp vă las gândurile participanților la cursul de aseară.

  1. Minunăție de workshop, mi-a plăcut foarte mult energia și mai vin!
  2. Să spui nu îmi dă putere. Nu. Sunt deținătoarea NU-ului meu. Mulțumesc mult. Acum l-am găsit. Sau măcar am început să-l caut.
  3. Mai zen și mai determinată. O experiență pozitivă ca și data trecută! Mulțumesc!
  4. Relaxant, creativ, alte perspective!
  5. Încă un workshop tonic, după cum m-ai obișnuit deja. Efervescent, cerebral și emoțional. Mai multe, mai des, please!
  6. Mulțumesc pentru încrederea transmisă!
  7. Super fun și pentru că am venit deschisă la nou, mă bucur că am descoperit lucruri noi, oameni frumoși și pe aceeași frecvență. P.S. M-au plăcut la nebunie mesajele fetiței tale, cred că o să le și aplic. Mulțumesc! ‘Till next time!
  8. Perspective noi. Timp investit bine. Mulțumesc!
  9. Mi-ar fi plăcut să aflu mai multe despre colegii de atelier. Mulțumesc!
  10. Cred că de fapt este vorba despre acel cocktail la care trebuie să ajungem. Un echilibru între DA și NU.
  11. Mulțumesc că m-ai primit și chiar dacă te-am împărțit azi cu încă 11 oameni (foarte drăguți) tot mi-ai oferit toată atenția ta!
  12. … în loc de cuvinte, ne-am îmbrățișat. ❤️