#EgoismulPozitiv

Când vorbim despre succes ne punem inevitabil întrebarea dacă omul s-a născut altruist sau egoist și ce atitudine ne ajută mai mult în a obține ceea ce ne dorim, anume să fim fericiți. Și uite-așa ne consumăm noi uneori viața alergând între a renunța la noi înșine pentru colaborare și binele celor din jur și a acționa spre satisfacerea nevoilor proprii de supraviețuire, relaționare și control.

Nu de puține ori, indiferent ce am alege, ajungem deziluzionați, confuzi, frustrați și mai ales nefericiți. Pentru că am fost învățați că altruismul este opusul egoismului și invers. Și că tot timpul trebuie să decidem între ele, iar cel mai corect/ frumos/ potrivit/ așteptat/ moral este să facem și să fim “pentru alții” și mai puțin pentru sine.

#EgoismulPozitiv este workshop-ul tău lateral de explorare practică și gândire creativă pentru autonomie personală. 

El te scoate din rutina și plictiseala specifice trainingurilor de conținut – știi tu, acelea cu proiectare de powerpoint-uri și un speaker pe post de trainer – și te activează într-o experiență de învățare axată pe proces. Te provoacă la o călătorie proprie spre a fi, nu doar a avea.

Este un format de atelier UNICAT, gândit și construit integral din perspectiva celor trei dimensiuni ale experienței mele profesionale

 • training experiențial
 • high-potential coaching
 • disruptive thinking în talent development, axat pe creativitate și inovație.

Dar și pasiunile mele precum muzica, fotografia, caligrafia japoneză și teatrul, pe care îl practic de doi ani.

Conceptul de “egoism pozitiv” are la bază 2 principii:

 1. tot ceea ce facem ca indivizi are în spate o motivație pozitivă pentru noi înșine (în coaching se numește buna intenție din spatele unei acțiuni). Asta înseamnă că atât succesul cât și atitudinea pasivă care ne ține blocați în situații neplăcute funcționează după aceleași principii, care odată înțelese intră sub controlul tău!
 2. ca să-i putem salva pe alții, întâi avem nevoie să ne ținem cel puțin în viață pe noi înșineIar în loc de “a salva” poți pune aici ce verb vrei tu: “a iubi”, “a avea încredere”, “a ierta”, “a înțelege”, “a purta de grijă”, “a construi”… E ca atunci când primești instrucțiuni de salvare la bordul unui avion: întâi îți pui tu masca de oxigen și abia apoi copilului tău. 

Să recunoaștem fără rușine, frică sau jenă că natura ne-a înzestrat cu un minunat dar pe care avem datoria să-l îngrijim cu aceeași candoare cu care îl îngrijim și la alții – propria persoană! Instinctul de supraviețuire ne învață că egoismul este în noi toți – el ne dă aripi, dar ni le și poate frânge dacă nu-i înțelegem puterea și nu-l acceptăm ca fiind parte din noi. Însă bine înțeles și direcționat pozitiv, egoismul devine aliatul nostru de încredere, generator de transformări profunde în relații, carieră sau autonomia personală!

#EgoismulPozitiv nu este (doar) un oximoron

Acest workshop experiențial s-a născut rememorând propriul meu traseu de dezvoltare personală, în care m-am oprit din a fi cumva, devenind propriul meu cineva. De a avea curaj să spun “nu” și de a-mi asuma toate “da”-urile. De a accepta că vreau altceva decât mi se oferă și de a cere cu curaj ceea ce îmi doresc – de la mine și din relații. De a ieși din stări toxice și de a (re)face legături sănătoase. De a acționa realist în timp ce-mi păstrez optimismul și de a încerca lucruri noi în timp ce mă bucur cu recunoștință de ceea ce am și sunt deja. De a-mi stabili propriile obiective și de a-mi prioritiza timpul, atenția și energia așa încât din consumator să devin un creator.

Prin acest atelier mi-am propus să ofer un cadru de explorare personală celor care au nevoie să audă mai des că a te preocupa de tine este ok. Ba mai mult, ca este o nevoie de bază care își cere drepturile, la fel ca celelalte (carieră, familie, viață socială). Și mai ales că a lucra cu tine pentru tine este în primul rând un act de maturitate.

______________

Temele atelierului #EgoismulPozitiv variază de la comunicare, conflict și libertate în relații, până la managementul timpului, dezvoltarea abilităților de leadership sau explorare vocațională, toate pornind de la aceeași idee sănătoasă: ca să putem fi mai mult și mai bine pentru alții, avem nevoie întâi să fim pentru noi.

Indiferent dacă vorbim despre mai multă atenție, iubire, generozitate sau viziune, totul pornește de la noi și se hrănește prin noi. Iar acest atelier experiențial ne arată cum să ne asumăm cu bucurie această responsabilitate de fi creator ceea ce, până la urmă, face diferența dintre noi, oameni cu corpuri, minte și suflete libere, și indivizii robotizați de rușine, vină și spaime neînțelese.

#EgoismulPozitiv este despre CUM-uri, DE CE-uri și mai ales CUM SĂ-uri.

În timpul atelierului vei explora prin exerciții practice propria strategie de luare a deciziilor și vei înțelege automatismele din comportamentul tău. Metodele de lucru pot cuprinde de la metaforă, joc de rol, meditație ghidată și exerciții de gândire creativă, până la elemente de branding personal și exprimare verbală, coaching de grup sau comunicare nonverbală.

Aici timpul este al tău, iar experiența cu care pleci este una 100% practică: informații utile, exerciții aplicate și perspective noi, care te vor ajuta să-ți schimbi  înțelegerea la nivel profund.

Este un atelier de explorare care te provoacă în mod constant, adaptându-se în același timp nevoilor tale de înțelegere și dezvoltare. Din acest motiv, atelierul numără maximum 8 participanți, care se pot bucura astfel de întreaga atenție, implicare și grijă din partea facilitatorului.

De aici iei cu siguranță:

 • încrederea că a face ceva pentru tine este un act de responsabilitate matură și curaj dezlănțuit!
 • înțelegerea nevoilor tale profunde de om, dincolo de rolul tău social imediat – profesionist într-un domeniu, părinte, partener de viață, angajat, sprijin emoțional pentru alții etc.
 • conștientizarea automatismelor din comportamentul tău legat de cele două mecanisme – predarea în fața intuiției (surrender) și acționarea directivă (self-rule).
 • tehnici de eliberare a stresului și metode eficiente de energizare pe care le poți practica și singur acasă.
 • cel puțin o idee nouă despre tine și/ sau obiectivele tale, care se poate concretiza într-un plan de acțiune din care să capeți mai multă autonomie personală!
 • dorința de a explora în continuare și antrenamentul de a transforma această practică individuală de la curs într-un obicei sănătos!

Scrie-mi pe adresa hello.noelaz@gmail.com sau urmărește pe blog calendarul de evenimente pentru a afla când și unde se ține următorul atelier #EgoismulPozitiv.

Te aștept cu mult drag!

***

Pasul următor?

___________

>>> Află despre “Master YourSelf Like a Pro!”, cea mai nouă serie de ateliere experiențiale pentru profesioniștii în autonomie personală.