Parenting Burnout 1.0 și un workshop lateral pentru părinți care îngrijesc familii, afaceri, copii

Dicționarul Merriam Webster definește burnout-ul ca fiind “epuizarea forței sau motivației fizice și emoționale, de obicei ca rezultat al stresului sau frustrării prelungite”. Cu alte cuvinte, efortul nostru constant de supra-adaptare și menținere a controlului în situații care ne depășesc sau nu ne sunt de folos poate avea urmări nefericite pentru organism, care “se arde” sau “se epuizează” de resurse în încercarea lui chinuitoare de a-și găsi echilibrul.

Omul este o persoană unitară, deplin funcțională, în esență autonomă, având în raport cu momentul vieții sale mai multe laturi de satisfăcut: profesionist, șef, subaltern, vecin, coleg, prieten, iubit, soț, părinte, fiu, sportiv, voluntar în acțiuni umanitare…

În sintagma des întâlnită work-life balance, separarea acestor roluri, muncă vs. viață (!), este un nonsens care nu face decât să ne epuizeze de resurse și mai tare! Pentru că ne forțează să gândim scindat, extremist, în permanent conflict și intruziv în loc de incluziv. Decât izolare, mai degrabă ar fi nevoie de acordarea atenției fiecăreia dintre laturi (profesională, socială, de familie) cu o intensitate și pe o durată de timp satisfăcătoare părților.

Latura de părinte se confruntă deseori cu un stres prelungit, asta și pentru că este un rol 24/7. Nu e ca și cum închizi laptop-ul și te culci. Ești în alertă tot timpul pentru că libertatea copilului tău – fie el afacerea, odrasla sau părintele vârstnic – vine de cele mai multe ori cu un preț: liniștea ta interioară!

În plus, orele lungi la serviciu, timpul scurt împreună, atenția limitată, numărul mare de decizii peste zi, lipsurile din societate (educație, infrastructură), contextul politic și economic, suprapunerea în timp a mai multor laturi care se cer împlinite (soție, partener, profesionist), plus bagajul personal al fiecărui părinte, toate acestea generează tensiuni care fac din parenting burnout o realitate a tuturor care avem copii, lucrăm cu ei sau îi îngrijim pe ai altora. Ori care ne privim afacerile ca pe copiii noștri!

Pentru a înțelege cum apare fenomenul de burnout, fac o analogie cu filmul Shawshank Redemption și ideea personajului principal Andy Dufrene interpretat magistral de Tim Robbins! 

Pasionat de geologie, Andy reușește să “epuizeze” peretele dintre el și restul lumii. Acționând asupra rocilor care compuneau bucata de zid din celula sa, el le oferă contextul de a se transforma în mod natural în… moloz. Totul cu ajutorul a două unelte uluitor de puternice: timpul și presiunea! A frecat, scrijelit, ciocănit și insistat suficient de mult timp pe bucata de zid, încât aceasta în final a cedat. Apoi a continuat cu presiunea pe rocile din afara celulei, construndu-și un tunel prin care a evadat din închisoare. A avut nevoie de 20 de ani să distrugă ziduri pe o distanță de două terenuri de fotbal!

Ca și în cazul distrugerii rocilor, burnout-ul cere timp. Nu este un fenomen care apare brusc, ci începe undeva și se dezvoltă în timp. Așa cum, acționând constant asupra unei roci, ea devine tot mai slabă până cedează, la fel și organismul nostru! Pe măsură ce presiunea crește, se acumulează energie care devine tot mai puternică, până cedăm. Explodăm. Întocmai ca în cazul furiei! Crește pe măsură ce o hrănim!

Toți ducem în relații, la serviciu, în prietenii, tot felul de experiențe neînțelese sau idei sabotoare. Până într-o zi când afectăm nu doar viața noastră, ci și pe a celor din jur! Să învățăm să punem biciul în cui (presiunea) și să ne dăm o șansă să înțelegem ce-i cu noi și încotro (timp/ atenție). Viața nu e un sprint, ci un maraton. Iar competiția este numai în interiorul nostru! Adversarul este doar un reper de a ne auto-depăși pe noi!

În acest context, din luna iunie lansez o serie de ateliere #EgoismulPozitiv® special create pentru părinții care îngrijesc familii, afaceri, copii și se află în prag de epuizare sau vor să evite burnout-ul.

Prima temă de curs este legată de comunicare și modul în care discursul nostru interior ne modelează realitatea, transferând-o și altora din rolul de părinte. Despre puterea cuvintelor și presiunea propriilor bagaje de frică, furie, critică, neîncredere sau pesimism. Sau din contră, optimism și evadare în imaginație!

#EgoismulPozitiv® Parenting Burnout 1.0 || Words Create Worlds – workshop lateral pentru părinți care îngrijesc familii, afaceri, copii | 2 iunie, București


CE FACEM LA CURS

Fiecare participant va lucra pe un obiectiv concret liber ales!

  • identificăm cuvintele care creează, ne dor sau rănesc
  • găsim valorile din spatele cuvintelor pe care le rostim sau le auzim la alții și comportamentele noastre ca răspuns la ele
  • observăm limitele (personale) și limitările (din exterior) care ne destabilizează
  • creăm strategii proprii de reechilibrare în situații dificile

Ne aliem cu timpul și presiunea ca instrumente utile în generarea unor comportamente constructive luând în calcul:

  • fricile care ne țin în loc sau ne activează comportamente epuizante
  • minciunile pe care ni le spunem să ne justificăm pe voi sau pe alții
  • sensibilitățile care ne aduc în punctul de fierbere

Vom folosi coaching-ul de grup pentru a identifica:

  1. rolurile în care intrăm fără voia noastră prin emoțiile trăite și sentimentele asociate fiecăruia
  2. contextele epuizante prin abordarea sistemică a relațiilor cu sine și ceilalți, dar și cu munca, banii, succesul, eșecul, riscul, sănătatea sau timpul
  3. intenția/ strategia personală de exit (DA / NU) – limitele sănătoase în raport cu nevoile, dorințele și valorile voastre

#EgoismulPozitiv® Parenting Burnout 1.0 || Words Create Worlds se adresează tuturor adulților care se află, într-un fel sau altul, în rol de părinte. Fie au copiii lor, fie se află în relație cu un partener care are deja copii. Sau au grijă de copiii altora la școală ori de rude vârstnice acasă. Sau își gestionează afacerea ca pe propriul copil! Adulți care din rol de părinte se confruntă cu epuizarea și vor soluții practice de reechilibrare și prevenire a burnout-ului.

La curs ne bucurăm de învățare “in momentum”, 100% experiențială, fără proiector, discursuri sau video motivaționale! Doar recuzită și exerciții practice cu debriefing de grup și 1:1.

Când: duminică, 2 iunie

Unde: OK Center, București (Strada Traian nr. 1, Sector 3, la două stații de Piața Unirii)

Program:  10:00 – 14:00 (4 ore cu pauze de ventilare, hidratare și gustări)

În cadrul workshop-ului vom folosi principiile #EgoismulPozitiv®, despre care puteți afla mai multe aici.

Metodele de lucru includ: exerciții experiențiale (visual & embodiment), coaching de grup, reflecție, tehnici de gândire creativă, debriefing 1:1 pentru insight-uri personale.

Investiția: 180 ron  150 ron/ persoană

Înscrierea se face pe adresa hello.noelaz@gmail.com. Mesajul vostru va fi urmat de un reply cu confirmarea locului la workshop și datele suplimentare despre factură și plată.

IMPORTANT! Din respect pentru timpul participanților și calitatea experiențelor de învățare locurile sunt limitate!

Facilitator: Noëla Zaharia, EuCF Certified Professional Coach (CEUC) by the European Coaching Federation, Experiential Trainer & Learning Designer


#EgoismulPozitiv® este un program original de învățare pentru dezvoltarea abilităților de SELF-Leadership ce acoperă tematici din patru arii esențiale dezvoltării personale: relațiile, conflictul, timpul și creativitatea. Pentru o abordare holistică, pe durata celor 4 ore de lucru cursul “Parenting Burnout 1.0 – Words Create Worlds” va cuprinde exerciții care să acopere toate cele 4 arii de interes.

Vă aștept cu drag!